Tuesday, October 18, 2011

Sotong goreng kari

BAHAN-BAHAN :

  • 10 ekor sotong sederhana (dibersihkan dan dipotong bulat)
  • 1 labu bawang besar + 1 biji cili hijau (dihiris)
  • 1 inci halia + 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sdb serbuk kari ikan
  • sedikit sos tiram
  • 7 biji cili api (diketuk)
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA  :

  • Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing. Masukkan rempah kari dan sotong, masak di atas api yang besar hingga sotong kecut dan rempah keluar minyak.
  • Masukkan garam, sos tiram dan juga bahan yang dihiris. Sebelum ditutup apinya masukkan cili api yang telah diketuk. 
  • Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment