Sotong goreng kari
BAHAN-BAHAN :
- 10 ekor sotong sederhana (dibersihkan dan dipotong bulat)
- 1 labu bawang besar + 1 biji cili hijau (dihiris)
- 1 inci halia + 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sdb serbuk kari ikan
- sedikit sos tiram
- 7 biji cili api (diketuk)
- garam dan perasa secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing. Masukkan rempah kari dan sotong, masak di atas api yang besar hingga sotong kecut dan rempah keluar minyak.
- Masukkan garam, sos tiram dan juga bahan yang dihiris. Sebelum ditutup apinya masukkan cili api yang telah diketuk.
- Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment