Monday, October 17, 2011

Masak lomak cili api ikan keli versi malasssss....

BAHAN-BAHAN :

  • 3 ekor ikan keli (dicuci bersih bersama garam dan jus limau)
  • 2 bungkus santan (paket kecil)
  • 4 batang serai (di ketuk)
  • 10 biji cili api + 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
  • jus limau kasturi secukupnya (Nasya letak 5 bijik sbb tekak ni nak benda masam jerr)
  • garam dan sedikit perasa
CARA-CARA :

  • Masukkan ikan bersama bahan yang ditumbuk ke dalam belanga. Masak di atas api yang perlahan hingga air ikan kering. Kemudian masukkan santan dan bahan lain masak lagi hingga mendidih. Masakan ini hendaklah selalu dikacau agar santan tidak pecah minyak.
  • Tambahkan bahan perasa secukupnya dan sebelum diangkat jangan lupa untuk memasukkan sedikit jus limau kasturi. Sedia dihidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman serta sambal belacan.
  • MASAKAN INI LEBIH ENAK JIKA IKAN KELI DISALAI SEBENTAR DI ATAS BARA.

No comments:

Post a Comment