Saturday, July 16, 2011

Mi hailam simple

BAHAN-BAHAN :

  • 1 biji bawang besar (sederhana) + 4 ulas bawang putih + sedikit halia (dikisar)
  • 1 sdb cili kisar
  • 1 mangkuk daging yang telah direbus
  • 1 mangkuk isi ayam yang dipotong kecil
  •  sedikit udang & sotong
  • daun kobis cina secukupnya (potong kecil)
  • 6 biji tomato ceri (belah 2)
  • cili sos, sos tomato, sos tiram dan kicap manis secukupnya
  • garam & serbuk lada putih secukupnya
  • sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • air rebusan daging
  • minyak untuk menumis
  • 1/2 kg mi kuning (dibasuh dan dicelur)
  • sedikit daun sup, daun bawang dan hirisan limau nipis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan cili hingga wangi dan garing. Masukkan ayam, sotong, udang dan daging. Masak hingga ayam kecut.
  • Tambahkan sos-sos, air rebusan dan juga kobis. Kacau rata dan biarkan mendidih. Setelah itu, bolehlah masukkan garam, lada putih dan juga bancuhan tepung jagung. Jika suka boleh pecahkan telur di dalam kuah tetapi jangan dikacau supaya telur tidak hancur. Sebelum diangkat masukkan tomato yang telah dibelah dua. Sedia dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment