Saturday, July 16, 2011

Bihun sup

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 paket bihun (dicelur)
  • 1/2 kg ayam (potong kecil)
  • 300 gm daging yang telah direbus & dihiris nipis
  • air rebusan daging secukupnya
  • 1 bungkus sup bunjut mak siti
  • sedikit kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang
  • 6 ulas bawang merah, 6 ulas bawang putih, 4 inci halia (dimayang)
  • 1/2 sdb @ lebih lada hitam (ditumbuk)
  • garam dan serbuk stok ayam secukupnya
  • 2 ketul tauhu (digoreng)
  • lobak asin secukupnya (potong kecil)
  • daun sup, cili merah dan daun bawang (dihiris)
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang dimayang dan juga rempah tumis hingga garing. Masukkan ayam dan masak hingga daging ayam kecut. Tambahkan stok dan sup bunjut serta daging, renihkan di atas api sederhana.
  • Setelah mendidih masukkan lada hitam, garam dan juga serbuk pati ayam.
  • Bolehlah dihidangkan bersama bahan sampingan dan juga sambal kicap.

No comments:

Post a Comment