Asam pedas tenggiri gaya NaSya
BAHAN-BAHAN :
- 5 ketul ikan tenggiri
- segenggam cili kering (direbus dan kisar)
- segenggam bawang merah + 4 ulas bawang putih + 1 inci halia + 1 inci kunyit + 1 cm belacan (dikisar)
- segenggam asam jawa (diramas bersama air, perahan pertama sahaja)
- air secukupnya untuk kuah
- 1/2 sdb stok ikan bilis
- sedikit garam dan serbuk perasa
- 1 sdk lada hitam (tumbuk) jika suka
- segenggam daun kesum
- 4 helai daun limau purut
- 6 biji tomato ceri (belah 2)
- bendi dan terung secukupnya
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak. Masukkan air asam dan juga air secukupnya. Biar mendidih.
- Masukkan bahan perasa, lada hitam dan juga ikan. Tambahkan sayur-sayuran, daun kesum, daun limau dan juga tomato. Masak lagi hingga ikan empuk dan kuah sebati.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas, ulam-ulaman, sambal belacan dan juga ikan masin.
- Selamat mencuba.
Nasya...kalau mama suka campur bendi asam pedas tu...bubuh tomato sedap juga kan...
ReplyDeleteAaaah la mama memang betul tuu. Nasya suka cicah kuah tu ngan roti, naknye kuah yang pokat2 sama mcm msk lomak..mak aiii cam dlm syurge je rasanye..
ReplyDeleteas-salam nasya
ReplyDeletewaduh2 enaknyaaaa...asam pedas tu menyelerakan aje nasya...
HA..HA..ADY..ADY MSK LAGI NYAMAN TAUU...NASYA PUN NAK AMIK KLAS MSK NGAN ADY.MINTAK TUNJUK AJAR EK...
ReplyDelete