Monday, June 20, 2011

sotong celup tepung

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm sotong (dicuci dan potong bulat, toskan)
  • 6 sdb tepung berserbuk penaik
  • 3 sdb tepung jagung
  • 1 sdb tepung kastad
  • 1 biji putih telur
  • lada sulah dan garam secukup rasa
  • sedikit air ais
  • minyak untuk menggoreng terendam
CARA-CARA :

  • Semua bahan batter diadun, pastikan pekat dan tidak terlalu cair. Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Apabila minyak telah panas masukkan sotong yang telah disaluti tepung satu persatu. Goreng hingga kekuningan dan hidangkan segera.

2 comments:

  1. Nasya, Naz suka sotong celup tepung tp selalu buat tak berapa jadi.. Mesti tepung dia tanggal masa menggoreng.. Huhuhuu.. Mkn yg nasya punya je lah..boleh tak??

    ReplyDelete
  2. HA...HA...HA...JEMPUT DATANG UMAH NAZ..NANTI NASYA GRG SPESEL BUAT NAZ......XGURAU TAU..

    ReplyDelete