Monday, June 20, 2011

Gulai ikan senangin dan bendi

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ikan senangin
  • 4 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 2 cm halia (kisar)
  • sedikit halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sdb serbuk cili
  • 4 sdb serbuk kari
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 10 biji bendi
  • santan dari sebiji kelapa
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis halba campur dan daun kari sehingga meletup-letup. Masukkan bahan kisar, goreng sehingga wangi. Kemudian tambahkan serbuk cili dan serbuk kari yang telah digaul dengan sedikit air. Masak lagi hingga rempah garing.
  • Setelah itu, masukkan tomato dan santan, tunggu hingga santan mendidih. Masukkan ikan, air asam dan bahan perasa. Setelah ikan agak masak barulah masukkan bendi.
  • Sedia dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment