BAHAN-BAHAN :
5 ekor ketam (bersihkan, belah 2)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
sebesar ibu jari belacan
3 tbsp cili kisar
2 tbsp sos cili
2 tbsp sos tomato
1 tbsp sos tiram
1/2 c air
1 biji telur
garam dan gula
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Kisar bawang, halia, belacan dan serai bersama sedikit air.
Panaskan minyak di dalam kuali
tumis bahan kisar bersama cili sehingga
wangi dan
terbit minyak
masukkan ketam
gaul rata dan masak hingga berubah warna
kemudian tambahkan sos-sos
gaul sebati
masukkan air dan
bahan perasa secukupnya
pecahkan telur sambil
dikacau-kacau. Sedia diangkat dan dihidangkan
bersama nasi @ di ratah begitu sahaja.
No comments:
Post a Comment