BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk kecil pucuk ubi (celur)
1 kotak santan KARA
2 kotak air
1 keping asam gelugur
2 helai daun limau purut (koyak)
garam dan gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
sehiris lengkuas
1 tsp biji ketumbar
5 tangkai cili api @ ikut citarasa
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut.
Tambahkan santan, air, asam keping dan renihkan.
Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
Kemudian masukkan pucuk ubi celur dan bahan perasa secukupnya.
Kacau sebentar dan sedia dihidangkan bersama nasi, budu dan ulaman.
No comments:
Post a Comment