Thursday, March 3, 2016

Roti manis

 BAHAN-BAHAN :
1/2 c air suam
1/2 c susu segar suam
1 biji telur (kocok)
1/3 c mentega (lembut)
1/3 c gula
1 tsp garam
3 3/4 c tepung serbaguna
1 (.25oz) yis segera
1/4 c mentega lembut (untuk disapu semasa mencanai)
gula+serbuk kayu manis (jika suka)   
 CARA-CARA :
Campurkan ragi bersama air suam dan sedikit gula.
Ketepikan dan tunggu hingga berbuih.
Sementara itu, masukkan mentega, tepung, baki gula, garam, telur dan susu suam ke dalam mangkuk pengadun.
Adun menggunakan hook dengan kelajuan sederhana.
Masukkan bancuhan ragi dan adun lagi sehingga licin.
Ketepikan dan tunggu sehingga adunan kembang 2 kali ganda.
Kemudian, tumbuk2 adunan yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai, sapukan mentega dan bolehlah ditaburi dengan gula yang telah digaul bersama serbuk kayu manis (jika suka)
Bentukkan mengikut citarasa.
Ketepikan lagi sehingga roti kembang dan bolehlah dibakar sehingga masak.
Enak dinikmati bersama secawan kopi pak belalang...





No comments:

Post a Comment