BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam pencen (potong kecil)
500 ml pati santan
2 keping asam gelugur
1 tbsp serbuk kari ayam
2 helai daun limau purut
segenggam kacang buncis (jika suka)
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
1 labu bawang besar
3 batang serai
1 inci kunyit hidup
1 inci halia tua
1 hiris lengkuas
1 genggam cili kering (rebus)
CARA-CARA :
Masukkan semua bahan ke dalam kuali kecuali daun limau purut dan buncis.
Jerang di atas api sederhana.( masukkan sebatang sudu besi supaya ayam cepat empuk)
sekiranya ayam masih keras bolehlah masukkan sedikit air dan masak sehingga kering.
Kemudian, keluarkan sudu besi dan masukkan daun limau, buncis, garam dan juga gula.
Gaul rata dan sedia dihidangkan bersama pulut @ nasi.
No comments:
Post a Comment