Tuesday, June 2, 2015

Bihun putih

 BAHAN-BAHAN :
1/2 paket bihun (rendam hingga lembut, toskan)
2 ketul kek ikan
1 mangkuk kecil isi ayam (direbus, simpan sedikit stok)
1 biji tomato hijau (baji)
1 pokok siew pak choy
garam dan sedikit perasa
minyak untuk menumis

DITUMBUK :
1/2 bji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 tbsp lada hitam
1 tbsp ikan bilis


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan isi ayam, kek ikan, sayur, bihun dan juga bahan perasa. 
Kacau sehingga bihun agak lembut. 
Jika bihun masih keras boleh siramkan dengan sedikit air rebusan daging ayam.
Sedia diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment