Friday, September 30, 2011

Dendeng balado

BAHAN-BAHAN :
  • 500 gm daging (direbus, potong nipis dan diketuk kemudian diperap bersama bahan perap kemudian digoreng)
  • 3 biji kentang (potong nipis dan digoreng)
  • BAHAN PERAP DAGING :
  • sedikit kunyit hidup
  • garam
  • sedikit halia
  • 1 sdk ketumbar
  • BAHAN TUMBUK :
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • segenggam cili api merah
  • 4 biji cili merah
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • jus dari 1 biji limau kasturi
CARA-CARA :
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi. Masukkan bahan perasa secukupnya. Setelah itu, gaulkan daging dan kentang yang telah digoreng bersama bahan tumbuk sehingga rata. Rasa garam dan gulanya. Jika suka bolehlah masukkan sedikit sos tiram sebagai penyedap rasa. Sebelum diangkat perahkan jus limau kasturi secukupnya.
  • Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

1 comment: