Tuesday, May 3, 2011

Ikan tongkol goreng pedas


  •  BAHAN-BAHANNYA :-) 
  • 3 keping ikan tongkol (dikukus bersama sedikit asam keping dan garam, digoreng)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 sdb cili kisar
  • sedikit belacan
  • sos cili dan kicap manis secukup rasa
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis 
  • CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak di dalam kuali tumis bahan yang dikisar bersama cili sehingga naik minyak. Masukkan belacan,gula, sos dan kicap. Jika perlu masukkan sedikit air. Masak lagi.
    2. Apabila agak pekat masukkan bawang hiris dan ikan yang telah digoreng tadi. Rasa dahulu sebelum menambah garam.
    3. Sedia dihidangkan.

1 comment:

  1. salam, nak tanye cili kisar tu cili kering ke cili merah?

    ReplyDelete