Saturday, April 30, 2011

daging goreng


  •  BAHAN-BAHANNYA :-) 
  • 500 gm daging  tenderloin (hiris nipis)
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 1 biji cili merah (hiris)
  • sedikit air asam jawa
  • sos tiram secukup rasa
  • sedikit kicap manis cap kipas udang & ABC
  • 1 ketul halia (hiris nipis)
  • sedikit sweet pea & cendawan shitake segar
  • garam jika perlu 
  • minyak untuk menumis
  • CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak, masukkan daging yang telah dihiris nipis dan masak hingga daging empuk. Masukkan halia dan bawang besar, air asam dan sos-sos. Masak lagi.
    2. Akhir sekali masukkan cili dan sayur. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

1 comment: