- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ayam (dipotong 6)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk & perap dengan ayam)
- 2 cm halia (ditumbuk & perap dengan ayam)
- BAHAN UNTUK KUAH :-)
- 10 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 cm halia (ditumbuk)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 biji kelapa (ambil santan pekat)
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit serbuk belacan
- 1 keping asam gelugur
- sedikit tepung beras @ tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dilumur bersama sedikit garam dan bahan perap sebelum dibakar @ digoreng.
- Campurkan semua bahan untuk kuah kecuali tepung jagung.Reneh di atas api yang perlahan sehingga agak pekat dan masukkan bancuhan tepung jagung.
- Setelah masak, curahkan keatas ayam yang sedang dibakar sedikit demi sedikit sambil ayam tadi dibalik-balikkan.
- Hidangkan bersama kuah yang selebihnya.
Saturday, March 12, 2011
ayam percik putih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment