BAHAN-BAHAN :
140g cili api hijau
1 biji tomato hijau (140g)
1 labu bawang holland (90g)
3 ulas bawang putih (10g)
5 helai daun limau purut
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 Tbsp cuka
1 Tbsp gula
2 tsp garam bukit @ secukup rasa
CARA-CARA :
Rebus cili api bersama tomato dan bawang sehingga layu.
Kisar sehingga halus.
Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama daun limau purut sehingga wangi.
Masukkan bahan perasa dan sejukkan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam balang.
***saya menggunakan sambal ini sebagai rencah serbaguna untuk menggoreng nasi dsbnya. Jika ingin menikmati sambal ini sebagai pencicah lebih sedap sekiranya sambal ini ditumbuk pecah-pecah sahaja. Enak juga jika dinikmati bersama bakso***
No comments:
Post a Comment