BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
3 tangkai cili hijau (belah 2)
1 paket rempah kerutuk Kelantan
2 tbsp kerisek kelapa
1/2 kotak santan KARA
2 kotak air
1 labu bawang besar (belah 4)
1 labu bawang besar +2 ulas bawang putih (kisar)
1 tsp kunyit kisar
1 tbsp halia kisar
2 tbsp cili kisar
1 tsp lengkuas kisar
2 batang serai (ketuk)
2 asam keping
gula melaka dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis
REMPAH TUMIS:
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
5 kuntum bunga lawang
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis rempah tumis sehingga meletup-letup.
Masukkan bahan kisar dan serai tumis hingga garing.
Masukkan pula rempah kerutuk yang telah digaul bersama sedikit air.
Masak hingga rempah terbit minyak.
Masukkan ayam dan masak lagi sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan pula santan, asam keping dan juga air.
Setelah mendidih tambahkan kerisek kelapa, gula melaka dan juga garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan bawang dan cili besar.
Masak sehingga bawang layu dan kuah sedikit pekat.
Enak dihidangkan bersama nasi panas @ dicicah bersama pulut kuning.
No comments:
Post a Comment