Thursday, May 2, 2013

Urap kacang panjang dan peria



 BAHAN-BAHAN :

  • 10 batang kacang panjang (celur sekejap, potong pendek)
  • 1 biji peria katak (dicelur bersama air garam dan perah, hiris)
  • 1 ikat daun selom (dimayang halus)
  • 1 mangkuk kecil tauge (celur 10 saat)
DITUMBUK :

  • 1/2 biji kelapa muda parut
  • sebesar ibu jari belacan bakar
  • sedikit isi cekur
  • 3 batang serai (hiris)
  • 5 ulas bawang merah (disangai)
  • segenggam cili api
  • secukupnya jus limau nipis
  • garam dan gula ikut citarasa

CARA :

  1. Satukan kesemua bahan tumbuk dan sayur-sayuran di dalam satu mangkuk besar.
  2. Tambahkan garam dan gula. Perahkan juga limau nipis. Gaul sebati dan enak dihidangkan bersama nasi panas dan ikan sepat masin.

No comments:

Post a Comment