BAHAN-BAHAN :
- 600 gm ayam
- 2 biji kentang (potong baji)
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 1 labu bawang besar + 3 ulas bawang putih (kisar)
- 3 tbsp cili kisar
- 1/2 tbsp halia kisar
- 1 biji tomato (potong baji)
- 1 tangkai cili merah (hiris)
- 1 senduk kicap manis cap kipas udang
- 1 cawan air
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
dan juga kicap manis. Masak hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa. Jika ingin lebih manis boleh masukkan sedikit gula
masukkan tomato dan masak hingga kuah pekat.
sedia dihidangkan.
perghhhhhhhh... meleleh wooooo!! kalau dok dekat dengan nasya ni, mau dinner sama.. :P
ReplyDeleteape pun ayam masak kicap mmg feveret anak2 dan nani.. tapi kalau letak cili tu, mmg nani biar merah gitu, tak payah tambah kicap.. sbb anak2 pulak hantu sambal... hehehe.. ape pun mmg bagos gak sesekali tukar selera... pedas dan manis..
ASSALAMU'ALAIKUM.... TERIMA KASIH ATAS PEKONGSIAN ILMU. LAGI BERKAT JIKA KITA MASAK SAMBIL ZIKIR DAN SELAWAT. INSYAALLAH TAMBAH SEDAP DAN BERKAT MASAKAN KITA...
ReplyDeleteSHERRA D'S
FB