Anak-anakku

Loading...

Wednesday, December 21, 2011

JIBRIL DAN DUA BELAS RIBU MALAIKAT MENEMUI RASULULLAH DI BUKIT ABI QUBAIS

Pada zaman jahiliah di antara beberapa orang raja ada seorang raja yang bernama raja Habib Ibnu Malik di kota Syam. Orang-orang Arab menggelarnya "Raihanah Quraisyin".

Ketika raja Habib bersama angkatan tenteranya seramai 12 000 orang singgah di Abthah, iaitu suatu tempat dekat kota Makkah maka datanglah Abu Jahal bersama pengikut-pengikutnya memberikan berbagai-bagai hadiah kepada raja Habib.
           Setelah itu Abu Jahal dipersilakan duduk di sebelah kanan raja Habib. Berkata raja Habib: "Tuan silalah tuan tanya tentang Muhammad itu dari bani Hasyim."
           Raja Habib pun bertanya kepada bani Hasyim" "Wahai bani Hasyim, katakan kepada beta tentang Muhammad itu."
           Berkata bani Hasyim: "Sebenarnya kami telah mengenal Muhammad itu sejak dia kecil lagi, orangnya sungguh amanah dan setiap katanya benar; dia tidak akan berkata selain dari yang benar. Apabila umur Muhammad itu meningkat kepada 40 tahun dia telah mula mencela Tuhan kita dan dia membawa agama baru yang bukan datangnya dari nenek moyang kita."
           Sebaik sahaja raja Habib mendengar penjelasan dari bani Hasyim maka dia pun berkata: "Bawa Muhammad mengadap beta dengan cara baik, kalau Muhammad degil maka gunakan kekerasan."
           Setelah itu mereka pun mengutus salah seorang untuk menjemput Muhammad SAW. Setelah Rasulullah SAW menerima pesanan raja, baginda pun bersiap-siap untuk pergi, sementara itu Abu Bakar ra dan Siti Khadijah menangis kerana takut baginda dizalimi oleh raja tersebut.
           Rasulullah SAW berkata: "Janganlah kamu berdua menangis, serahkanlah urusanku ini kepada ALLAH SWT." Kemudian Abu Bakar ra pun mengaturkan pakaian untuk Rasulullah SAW yang terdiri dari baju berwarna merah dan serban berwarna hitam.
           Setelah Rasululullah SAW mengenakan pakaian tersebut maka baginda bersama Abu Bakar ra dan Khadijah ra pun pergi mengadap raja Habib. Setelah sampai di hadapan raja, Abu Bakar ra berdiri di sebelah kanan Rasulullah SAW sementara Siti Khadijah berdiri di belakang Rasulullah SAW.
           Apabila raja Habib melihat baginda Rasulullah SAW berdiri di hadapannya maka raja Habib pun bangun memberi hormat dan mempersilakan Rasulullah SAW duduk disebuah kerusi yang diperbuat dari emas. Sementara itu Siti Khadijah yang merasa cemas berdoa kepada ALLAH SWT: "Ya ALLAH, tolonglah Muhammad dan mudahkanlah dia menjawab sebarang pertanyaan."
           Sewaktu baginda duduk di hadapan raja Habib maka keluarlah cahaya memancar dari wajah baginda dan baginda duduk dengan tenang tanpa rasa takut.
           Raja Habib memulakan pertanyaan: "Wahai Muhammad, kamu pun tahu bahawa setiap nabi itu ada mukjizatnya jadi apakah mukjizat kamu itu?"
           Bersabda Rasululah SAW: "Katakan apakah yang kamu kehendaki?"
Berkata raja Habib: "Aku mahu matahari itu terbenam dan bulan pula hendaklah turun ke bumi dan kemudiannya bulan hendaklah terbelah menjadi dua, kemudian masuk di bawah baju kamu dan separuh keluar melalui lengan baju kamu yang kanan dan sebelah lagi hendaklah keluar melalui lengan baju kamu yang kiri. Setelah itu bulan itu hendaklah berkumpul menjadi satu di atas kepala kamu dan bersaksi atasmu, kemudian bulan itu hendaklah kembali ke langit dan mengeluarkan chaya yang bersinar dan hendaklah bulan itu tenggelam. Sesudah itu hendaklah matahari yang tenggelam muncul semula dan berjalan ke tempatnya seperti mulanya."
           Setelah mendengar begitu banyak yang raja Habib kehendaki, maka baginda Rasulullah SAW pun bersabda: "Apakah kamu akan beriman kepadaku setelah aku melakukan segala yang kamu kehendaki?"
           Berkata raja Habib: "Ya, aku akan beriman kepadamu setelah aku dapat menyatakan segala isi hatiku."
           Abu Jahal yang sedang menyaksikan percakapan itu segera melompat ke hadapan sambil berkata: "Wahai tuanku, tuanku telah mengtakan yang cukup baik dan tepat."
           Rasulullah SAW pun keluar lalu pergi mendaki gunung Abi Qubais, kemudian baginda pun mengerjakan solat dua rakaat lalu berdoa kepada ALLAH SWT. Setelah berdoa maka turunlah malaikat Jibril as bersama 12 000 malaikat memegang panah di tangan mereka.
           Malaikat Jibril as bekata: "Assalamualaika yaa Rasulullah, sesungguhnya ALLAH telah bersalam kepadamu dan berfirman: "Wahai kekasihku janganlah kamu takut dan bersusah hati Aku akan sentiasa bersamamu di mana sahaja engkau berada dan telah tetap dalam pengetahuanKu dan berjalan di dalam qada kepastianKu di zaman azali apa-apa yang diminta oleh raja Habib bin Malik pada hari ini: "Pergilah kamu kepada mereka dan berikan hujahmu dengan tepat dan jelaskan keadaanmu dan keutusanmu. Ketahuilah sesungguhnya ALLAH SWT telah menundukkan matahari, bulan, malam dan siang. Sesungguhna raja Habib itu mempunyai seorang puteri yang tidak mempunyai kedua tangan, kedua kaki dan kedua belah matanya."
           Setelah itu Rasulullah SAW pun turun dari gunung Abi Qubais dengan rasa tenang dan rasa gembira. Malaikat Jibril as dan para malaikat berbaris lurus dan Rasulullah SAW berdiri di maqam Ibrahim. Dan adalah saat itu matahari terbenam.
           Matahari mulai seakan-akan berlari cepat, ertinya matahari terbenam dan mulai gelap gelita. Kemudian bulan terbit dengan terangnya, setelah bulan naik meninggi baginda Rasulullah SAW memberikan isyarat dengan jari-jarinya kepada bulan itu, dan bulan seakan-akan berlari turun ke bumi dan berdiri di hadapan baginda Rasulullah SAW. Kemudian bulan itu bergerak-gerak seperti awan dan kemudian terbelah menjadi dua dan bulan itu masuk di bawah baju Rasulullah SAW separuhnya keluar melalui lengan sebelah kanan baju baginda sementara sebelah lagi keluar melalui lengan sebelah kiri baju baginda. Kemudian bulan kembali bercantum mengeluarkan cahaya dengan terang lalu berdiri di atas kepala Rasulullah SAW dan berkata: "Saya bersaksi bahawa sesungguhnya tidak ada Tuhan selain ALLAH dan sesungguhnya Muhammad itu hamba ALLAH dan Rasulnya; sesungguhnya berbahagialah orang-orang yang membenarkan engkau Muhammad dan rugilah orang-orang yang menyalahkan engkau."
           Setelah bulan berkata demikian maka bulan pun kembali ke langit dan menjadi terang dan menghilangkan dirinya. Sebaik sahaja bulan menghilangkan dirinya maka matahari pun timbul kembali. Oleh kerana  raja Habib telah mengatakan bahawa Rasulullah SAW mesti memberitahu rasa hatinya maka diapun berkata: "Wahai Muhammad kamu masih ada satu syarat lagi."
           Belum sempat raja Habib hendak berkata maka baginda Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya kamu mempunyai seorang puteri yang tidak mempunyai dua tangan, dua kaki dan dia juga tidak mempunyai dua mata dan sesungguhnya ketahuilah olehmu ALLAH SWT telah mengembalikan kedua tangan, kedua kaki dan kedua matanya."
           Sebaik sahaja raja Habib mendengar dan melihat segala maka dia pun berkata: "Wahai ahli Makkah, tidak ada kufur sesudah iman dan tidak ada keraguan sesudah yakin,oleh itu ketahuilah oleh kamu sekalian bahawa sesungguhnya aku bersaksi, Tidak ada Tuhan melainkan ALLAH yang satu dan tidak ada sekutu bagiNya, dan saya bersaksi bahawa Muhammad itu hambaNya dan utusanNya."
           Raja Habib dan semua bala tenteranya masuk islam. Kemarahan Abu Jahal meluap-luap dan dia berkata: "Wahai tuan raja, apakah tuan percaya kepada ahli sihir ini sehingga sihir ini telah mempesonakan tuan."
           Raja Habib tidak menghiraukan kata-kata Abu Jahal, sebalinya raja Habib kembali ke negerinya Syam. Apabila raja Habib masuk ke istananya dia disambut oleh anak perempuannya seraya mengucap: "Asyhaduallaailaahaillallah waasyhaduanna Muhammadan 'abduhu wa Rasuuluhu" (saya bersaksi bahawa sesungguhnya tidak ada Tuhan melainkan ALLAH dan saya bersaksi bahawa Muhammad itu adalah pesuruhNya dan utusanNya).
           Raja Habib tercengang dengan kalimah yang diucapkan oleh anaknya maka dia pun berkata: "Wahai anakku siapakah yang mengajarkan kepadamu kalimah ini?"
           Berkata anak raja Habib: "Sebenarnya sewaktu saya tidur, telah datang seorang lelaki lalu bertanya kepada saya: "Sesungguhnya ayah kamu telah memeluk islam, kalau kamu mahu masuk islam maka aku kembalikan anggota kamu dengan baik." Setelah itu saya pun tidur dan pagi ini diri saya tidak ada yang kurang seperti yang ayah lihat sekarang."
           Kemudian raja Habib bersyukur sujud kepada ALLAH SWT dengan nikmat iman dan betambahlah keyakinan. Setelah itu raja Habib pun mengumpulkan emas, perak dan kain lalu dinaikkan ke atas lima ekor unta berserta dengan beberapa orang hamba dikirimkan kepada Rasulullah SAW.
           Ketika rombongan yang membawa hadiah dari raja Habib itu sampai dekat kota Makkah, tiba-tiba muncul Abu Jahal bersama kuncu-kuncunya lalu berkata: "Kamu semua ini milik siapa?"
           Berkata rombongan itu: "Kami semua ini milik raja Habib bin Ibnu Malik dan kami hendak pergi pada Rasulullah SAW."
           Sebaik sahaja Abu Jahal mendengar jawapan dari rombongan itu maka dia cuba merampas semua barang-barang yang dibawa oleh rombongan itu, oleh kerana rombongan itu enggan menyerahkan barang-barang tersebut maka berlakulah pergaduhan antar kedua belah pihak. Apabila berlaku peperangan antara kedua belah pihak maka berkumpullah penduduk kota Makkah dan datang bersama mereka Rasulullah SAW. Melihat akan kedatangan orang ramai maka berkata rombongan diraja itu: "Kesemua barang yang kami bawa ini adalah milik raja Habib, dan raja Habib berhajat untuk menghadiahkan kesemua barang ini kepada Rasululah SAW."
           Abu Jahal berkata: "Raja Habib menghadiahkan kesemua barang ini kepada saya."
            Lalu Rasulullah SAW bersabda: "Wahai penduduk Makkah. adakah kamu suka kalau aku mencadangkan sesuatu?"
            Berkata penduduk Makkah: "Ya, kami setuju."
            Bersabda Rasulullah SAW: "Kita hendaklah memutuskan dari percakapan unta ini, untuk siapakah sebenarnya harta ini."
            Berkata Abu Jahal: "Kita tentukan perkara ini esok pagi."
            Setelah mendapat persetujuan dari Rasulullah SAW untuk ditunda pada esok hari maka Abu Jahal pun balik dan terus pergi kepada erhala-berhala yang disembahnya, dia pun memberi beberapa korban kepada berhala-berhala mereka dan memohon pertolongan kepada berhala mereka sampai pagi.
             Apabila waktu yang dijanji sudah tiba maka ramailah penuduk kota Makkah datang untuk melihat pengadilan. Rasulullah datang bersama bapa saudara baginda dan Abu Jahal bersama kuncu-kuncunya. Sebaik sahaja Abu Jahal sampai dia pun terus mengelilingi unta itu dengan berkata: "Berkatalah unta-unta dengan nama Lata, Uzza dan Manata." Setelah Abu Jahal berkata demikian sekian lama hingga matahari telah tinggi, namun unta-unta itu tidak berkata apa-apa.
             Maka berkata penduduk kota Makkah: "Wahai Abu Jahal cukuplah apa yang kamu buat itu, sekarang giliran Muhammad pula untuk melakukannya."
              Rasulullah SAW pun menghampiri unta-unta tersebut dengan berkata: "Wahai unta makhluk ALLAH, demi ciptaan ALLAH berkatalah kamu dengan kekuasaan ALLAH."
              Setelah Rasulullah SAW berkata demikian maka bangunlah salah satu dari lima ekor unta lalu berkata: "Wahai ahli kota Makkah, kami ini adalah hadiah dari raja Habib bin Ibnu Malik untuk dipersembahkan kepada Rasulullah SAW."
               Sebaik sahaja unta itu berkata demikian maka Rasulullah SAW pun menarik unta-unta tersebut berserta dengan barang-barang yang dibawanya ke gunung Qubais, kemudian Rasulullah SAW mengeluarkan semua emas dan perak yang ada di atas unta alu dikumpulkan sehingga menjadi bukit lalu baginda berkata: "Wahai emas dan perak, hendaklah kamu semua menjadi pasir."
               Kemudian dengan sekejap sahaja kesemua emas dan perak itu menjadi bukit sehingga sekarang.

No comments:

Post a Comment