Sunday, November 20, 2011

NASIHAT IBLIS KEPADA NABI NUH

Di antara manusia yang mendapat umur yang sangat panjang di dunia ini adalah Nabi Nuh as. Al-quran mengatakan bahawa dia pernah hidup di sekitar kaumnya selama sembilan ratus ratus lima puluh tahun. Selama masa itu Nabi Nuh telah menyeru mereka pada jalan ALLAH, namun hanya sedikit dari mereka yang kemudian mengikuti jalannya. Melihat kaumnya yang sengaja mengingkari agama ALLAH, bahkan sering mengganggunya, Nabi Nuh memohon kepada ALLAH agar ditimpakan bencana kepada mereka. ALLAH mengabulkan permohonannya.Nabi Nuh diperintahkan untuk membuat kapal besar yang boleh memuat semua jenis makhluk hidup. ALLAH akan menurunkan hujan yang sangat lebat dan mengalirkan banjir yang sangat besar sehingga tidak satu pun dari mereka yang kafir akan tertinggal.

          Tiba waktunya apa yang ditentukan ALLAH. Bersama semua pengikutnya dan segenap pasangan makhluk melata lain Nabi Nuh nai ke atas kapal. Hujan mulai turun membasahi bumi. Nabi Nuh memperhatikan satu persatu dari mereka yang hadir di kapal. Tiba-tiba matanya memandang seorang lelaki tua yang tidak dikenalnya.
"Siapa anda?" tanya Nabi Nuh ingin tahu.
"Aku Iblis,"jawabnya.
Dasar Iblis, dia tahu saja bagaimana cara masuk ke dalam kapal Nabi kekasih ALLAH itu. Dia boleh hadir di mana saja dia mahu. Bukan kerana dia makhluk ajaib, tetapi dia memang sangat gigih memperjuangkan usahanya.
"Mengapa engkau mahu ikut kami?" tanya Nabi Nuh lagi.
"Aku bukan mahu ikut kapalmu dan ingin selamat bersamamu. Aku hanya ingin mengganggu hati para pengikutmu. Biarlah tubuh mereka bersamamu asal hati mereka bersamaku ,"jawab Iblis berterus terang.
          Iblis memang tidak pernah menyembunyikan niat jahatnya untuk mencelakakan manusia. Fikirnya semua manusia sudah tahu siapa dia. Sejak zaman Adam sampai hari kiamat. Mengapa harus berbohong lagi, kerana tidak semua yang manusia ketahui pasti akan diikuti.
"Keluarlah dari kapalku, wahai musuh ALLAH!"kata Nabi Nuh kepada Iblis.
Iblis tidak menjawab apakah mahu keluar atau akan tetap berada di sana. Sebelum Nabi Nuh, ALLAH juga pernah mengusirnya keluar dari syurga. Tetapi, dia masih juga membangkang peintah ALLAH dan terus menggoda Adam sampai berhasil.
Dia hanya berkata,"Wahai Nuh, aku menyimpan lima strategi yang dengannya aku boleh mencelakakan umat manusia. Aku akan sebutkan padamu yang tiga, tapi kan menyembunyikan darimu dua yang lainnya." Kemudian ALLAH mewahyukan pada Nuh agar tidak usah mendengarka yang tiga, tapi dengar saja dua yang lainnya.
"Aku tidak berminat mendengar tiga strategi yang akan engkau sebutkan itu, tapi sebutkan dua strategi yang engkau sembunyikan dariku,"jawab Nuh.
Iblis berkata,"Wahai Nuh aku akan berusaha membinasakan manusia dengan dua cara : pertama, dengan cara menanamkan sifat dengki dalam hati mereka ; dan kedua dengan cara menanamkan sifat serakah dalam jiwa mereka. Kerana dengki maka aku dilaknat oleh ALLAH dan dijadikannya sebagai syaitan yang terkutuk. Dan kerana serakah maka Adam menghalalkan segala makanan di syurga sehingga dia dikeluarkan. Dengan dua sifat ini, kami semua dikeluarkan dari syurga.
          Setelah kapal Nabi Nuh mendarat dengan segenap penumpangnya, tiba-tiba si Iblis datang lagi menghampirinya. Dengan suara yang amat merdu dia berkata pada Nuh, "Aku sangat berterima kasih padamu, lebih dari semua makhluk yang ada di bumi ini."
          "Permohonanmu agar orang-orang kafir itu dicelakakan telah dikabulkan oleh ALLAH. Dengan cara itu bererti engkau telah meringanka bebanku,"kata Iblis.
          "Wahai Nuh, jangan sekali-kali engkau mendengki kerana ia telah menghantarku pada keadaan seperti ini. Dan jangan sekali-kali engkau serakah kerana ia telah menghantar Adam seperti yang dialaminya."

No comments:

Post a Comment