Tuesday, March 1, 2011

ayam tumis ketumbar

Sumber : Majalah Sedap


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1/2 ekor ayam (potong 12 bahagian )
  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1/2 labu bawang besar (dipotong panjang)
  • 1/2 biji lada benggala merah (dipotong panjang)
  • 1/2 sdb sos tiram
  • 1/4 sdk garam
  • 1/4 sdk serbuk lada sulah
  • 250 ml air
  • 1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
  • 1 tangkai akar ketumbar (dicincang halus)
  • 1 sdb minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
    1. Lumurkan ayam dalam campuran 1/2 sdk garam dan 1/2 sdk air perahan lemon.Ketepikan.
    2. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga terbit aroma.Masukkan ayam.Kacau hingga berubah warna.
    3. Masukkan lada benggala merah,sos tiram,garam dan serbuk lada sulah.Kacau rata.Tuangkan air.Masak sehingga matang dan menyerap.
    4. Masukkan daun ketumbar dan akar ketumbar.Masak sehingga matang.
    5. Bolehlah dihidangkan.   (p/s : masak ayam di atas api yang kecil agar dapat meresap) 

No comments:

Post a Comment