- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 ekor ayam (potong 12 bahagian )
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 labu bawang besar (dipotong panjang)
- 1/2 biji lada benggala merah (dipotong panjang)
- 1/2 sdb sos tiram
- 1/4 sdk garam
- 1/4 sdk serbuk lada sulah
- 250 ml air
- 1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
- 1 tangkai akar ketumbar (dicincang halus)
- 1 sdb minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :
- Lumurkan ayam dalam campuran 1/2 sdk garam dan 1/2 sdk air perahan lemon.Ketepikan.
- Tumis bawang putih dan bawang besar hingga terbit aroma.Masukkan ayam.Kacau hingga berubah warna.
- Masukkan lada benggala merah,sos tiram,garam dan serbuk lada sulah.Kacau rata.Tuangkan air.Masak sehingga matang dan menyerap.
- Masukkan daun ketumbar dan akar ketumbar.Masak sehingga matang.
- Bolehlah dihidangkan. (p/s : masak ayam di atas api yang kecil agar dapat meresap)
Tuesday, March 1, 2011
ayam tumis ketumbar
Sumber : Majalah Sedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment