BAHAN BUBUR :
2 C beras wangi hancur
10c air tapis
20g halia tua (hiris)
CARA-CARA :
Masak kesemua bahan sehingga hancur dan menjadi bubur.
Ketepikan.
BAHAN SUP :
800g hirisan ayam bersama tulang
200g cendawan shitake segar (belah 4)
20g halia tua (ketuk)
1 bungkus sup bunjut
1 pokok daun sup bersama akar & batang (bersihkan akar untuk sup)
20g ketumbar Vietnam @ sawtooth
Ketepikan.
BAHAN SUP :
800g hirisan ayam bersama tulang
200g cendawan shitake segar (belah 4)
20g halia tua (ketuk)
1 bungkus sup bunjut
1 pokok daun sup bersama akar & batang (bersihkan akar untuk sup)
20g ketumbar Vietnam @ sawtooth
garam laut secukup rasa
1500ml air tapis
CARA-CARA :
Rebus kesemua bahan kecuali daun ketumbar Vietnam, daun & batang daun sup sehingga mendidih dan ayam lembut.
Perasakan dan taburkan batang, daun sup dan juga daun ketumbar sejurus sebelum menghidang.
BAHAN MINYAK BAWANG :
2 labu bawang putih (cincang)
1 cawan minyak masak
CARA-CARA :
Masukkan minyak dan bawang cincang ke dalam periuk kecil.
Masak di atas api perlahan sehingga bawang kekuningan dan garing.
Tapis bawang goreng dan ketepikan minyaknya untuk digunakan kemudian.
Untuk menghidang, masukkan bubur ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah sup, taburkan bawang putih goreng dan masukkan juga sesudu minyak bawang. Taburkan juga dengan daun sup, daun ketumbar dan sedikit kepingan cili Thai untuk rasa yang lebih pedas.
1500ml air tapis
CARA-CARA :
Perasakan dan taburkan batang, daun sup dan juga daun ketumbar sejurus sebelum menghidang.
BAHAN MINYAK BAWANG :
2 labu bawang putih (cincang)
1 cawan minyak masak
CARA-CARA :
Masukkan minyak dan bawang cincang ke dalam periuk kecil.
Masak di atas api perlahan sehingga bawang kekuningan dan garing.
Tapis bawang goreng dan ketepikan minyaknya untuk digunakan kemudian.
Untuk menghidang, masukkan bubur ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah sup, taburkan bawang putih goreng dan masukkan juga sesudu minyak bawang. Taburkan juga dengan daun sup, daun ketumbar dan sedikit kepingan cili Thai untuk rasa yang lebih pedas.
No comments:
Post a Comment