Friday, November 25, 2016

Nasi goreng kerabu

 BAHAN-BAHAN :
2 pinggan nasi putih
2 genggam tauge (bersihkan, buang ekor)
1 batang kek ikan (hiris)
1 batang serai (mayang halus)
1 kuntum bunga kantan (mayang halus)
garam dan serbuk pati ayam secukup rasa
minyak untuk menumis

DITUMBUK :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sebesar ibu jari belacan
3 tangkai cili api (lebih banyak lebih sedap)

CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan kek ikan, serai dan bunga kantan.
Gaul sebati.
Kemudian tambahkan nasi, garam dan juga serbuk pati ayam.
Sebelum diangkat masukkan tauge, kacau sebentar dan sedia dihidangkan bersama keropok ikan.

No comments:

Post a Comment