Tuesday, April 30, 2013

Kuih tangkup Pn Wila Chin

 SUMBER : Pn Wila Chin
Mintak izin tepek ya Puan...tq mmuahh


 
sumber resepi mariam FP 
resepi kuih tangkup ni ila dapat dr FP mariam TQ ye.. mariam sudi kongsi resepi bersama, 
resepi ini ada ada ubah ckit maaf yer.. 

resepi: 

kulitnya: 
-2cwn tep gandum 
-21/2 cwn air(saya letak air lebih ckit) 
-garam 
-sedikit baking powder(ini pandai2 saya saja yg letak resepi asal tak letak pun) 
-sedikit soda bikarbonat(ini pun sama) 
(ila letak BP n BK ni bukan apa nak bagi kulitnya lenbut kalau tak kulit kuih ni jadi seperti kulit kuih dadar je..) 
-1 biji telur(ini pun ila pandai2 tambah je..) 
cara: 
campur kesemua bahan mesin n tapis kemudian masak seperti kita masak kuih dadar 
tapi buat keping kecil2 je.. masak sebelah je..tak perlu tebalikkan. 
setelah masak angkat kedlm pinggan letak inti d tengah n tangkupkan dengan menekan ckit d tepi2nya. 

inti: 
-2biji telur 
-2cwn santan 
-3/4cwn gula 
-2camb tep kastard 
-2 camb tep jagung(ini ila letak je.. resepi asal tak ada) 
daun pandan 
secubit garam 

cara: campur kesemua bahan kacau atas api sederhana hingga pekat angkat n sejuk sebelum d masukan kedlm kuih tangkup. 

 Makcik guna kastad segera je untuk inti....campur dengan susu segar, sedap. Kalau laa ada durian...hu...hu...hu....



2 comments:

  1. Very interesting and adore the sweet mushy filling inside.

    ReplyDelete
  2. macam crepe plak rupanya ye..lum penah makan ni

    ReplyDelete