Thursday, May 17, 2012

Sup udang pedas masam

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 mangkuk sederhana udang yang telah dikupas dan dibersihkan
  2. 1 tin cendawan straw (dibelah 2)
  3. 1/2 sdb cili kisar
  4. 2 batang serai (diketuk)
  5. 2 1/2 kiub pati tomyam maggi
  6. 1 sdb sos tomato
  7. 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  8. 3 helai daun limau purut (dicarik)
  9. garam secukup rasa
  10. sedikit jus limau kasturi
  11. 3 gelas air
  12. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan cili kisar sehingga garing. Masukkan serai, sos tomato, pati tomyam dan juga air.
  2. Biar hingga mendidih. Tambahkan cendawan dan bawang besar, tunggu hingga cendawan layu.
  3. Kemudian masukkan udang, daun limau purut dan juga garam secukup rasa.
  4. Kacau rata dan sebelum di angkat bolehlah masukkan sedikit jus limau kasturi.
  5. Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment