Sup udang pedas masam
BAHAN-BAHAN :
- 1 mangkuk sederhana udang yang telah dikupas dan dibersihkan
- 1 tin cendawan straw (dibelah 2)
- 1/2 sdb cili kisar
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 1/2 kiub pati tomyam maggi
- 1 sdb sos tomato
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 3 helai daun limau purut (dicarik)
- garam secukup rasa
- sedikit jus limau kasturi
- 3 gelas air
- sedikit minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan cili kisar sehingga garing. Masukkan serai, sos tomato, pati tomyam dan juga air.
- Biar hingga mendidih. Tambahkan cendawan dan bawang besar, tunggu hingga cendawan layu.
- Kemudian masukkan udang, daun limau purut dan juga garam secukup rasa.
- Kacau rata dan sebelum di angkat bolehlah masukkan sedikit jus limau kasturi.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment