Saturday, November 19, 2011

Sotong masak asam

SUMBER : ASIAN RETRO FOOD OLEH BETTY SAW



BAHAN-BAHAN :
450 g sotong, saiz kecil @ sederhana (dibuang dakwat)
3 sdb asam jawa, dibancuh bersama 625 ml air dan ditapis
1.25 cm belacan
1 sdk gula @ secukup rasa
1 sdt garam
3 keping asam gelugur
12 biji bawang merah (dimayang)
2 batang serai (diketuk)
4 biji cili merah (dibelah 2 tidak putus)
4 biji cili hijau (dibelah 2 tidak putus)
CARA-CARA :
Masukkan air asam jawa, belacan, garam, gula, asam gelugur, bawang dan serai ke dalam periuk.

Didihkan di atas api sederhana. Kemudian

tambahkan cili dan juga sotong. Masak di atas api perlahan selama 10 minit atau sehingga sotong

masak.

Sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan, ulam-ulaman dan juga ikan pekasam goreng.

2 comments:

  1. terima kasih follow blog saya..:) menarik sotong masak cam gini..macam ala2 singgang pun ada..

    ReplyDelete
  2. makasih quinnie sudi jenguk dapur akak. Selamat berkenalan ya...

    ReplyDelete