Saturday, November 19, 2011

Kek coklat Haifa

BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega pada suhu bilik
1 1/2 cawan gula kastor
1 1/4 cawan tepung kek (diayak bersama)
3/4 cawan serbuk koko (diayak bersama)
4 biji telur pada suhu bilik
1/2 cawan air suam @ susu segar
CARA-CARA :
Putar mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun sehingga

ringan dan putih. Masukkan

telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga gebu

dan ringan. Setelah itu masukkan sesudu demi sesudu

tepung yang telah diayak bersama serbuk koko. Selang seli kan adunan tepung dan juga susu segar. Pukul lagi hingga adunan rata

dan tidak bergentel. Panaskan ketuhar selama 10 minit sebelum memasukkan adunan.

Pastikan loyang disapu mentega dan dilapis dengan kertas minyak supaya kek tidak melekat dan senang untuk mengeluarkannya nanti. Sedia dimasukkan ke dalam ketuhar. (kepanasan ketuhar berbeza antara satu sama lain-gunakan kreativiti anda)

Tunggu sehingga kek sejuk barulah dipotong supaya kek tidak berderai.
Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment