BAHAN-BAHAN :
1/2 kg telur sotong
1 labu bawang besar (hiris)
3 Tbsp pati santan
air asam jawa secukup rasa
garam bukit/gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
30 tangkai cili kering (rebus)
1 labu bawang besar saiz besar
2 ulas bawang putih
1/2 tsp belacan
CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak untuk menumis di dalam kuali.
Tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan sedikit gula pada langkah ini.
Masak sehingga terbit minyak.
Masukkan telur sotong, bawang hiris dan juga air asam jawa.
Gaul rata dan biarkan seketika.
Kemudian tambahkan santan, garam dan gula secukupnya.
Masak sehingga pecah minyak dan bawang layu.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi putih @ nasi lemak.
No comments:
Post a Comment