BAHAN-BAHAN :
20 biji telur puyuh (rebus bersama sedikit garam dan setitis cuka)
1/2 labu bawang besar (hiris)
3 tangkai cili hijau (hiris)
gula/garam
air asam jawa secukup rasa
minyak untuk menumis
DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm belacan
15 tangkai cili kering rebus
CARA-CARA :
Kupas telur puyuh dan goreng di dalam minyak sehingga berkulit.
Ketepikan.
Ambil sedikit minyak baki gorengan dan tumis bahan kisar.
Masukkan gula supaya warna sambal merah dan cantik.
Masak sehingga wangi dan terbit minyak.
Kemudian masukkan air asam, telur puyuh dan juga bahan hiris.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Setelah bawang layu dan sambal pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment