Monday, April 17, 2017

Kuah Kacang

   
BAHAN-BAHAN:
500g kacang tanah (panggang, kisar kasar)
1 blender air (guna jug blender)
gula melaka/garam
air asam jawa secukup rasa
1/2 C minyak

DIKISAR :
segenggam cili kering (rebus)
1 inci halia
1 hiris lengkuas
1 labu bawang besar saiz kecil
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm belacan

CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tuangkan bahan kisar dan masak sehingga wangi dan pecah minyak.
Kemudian masukkan kacang tanah dan gaul rata.
Tambahkan air sedikit demi sedikit.
Masukkan juga air asam jawa, gula melaka dan sedikit garam.
Masak sehingga kuah pekat.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi kapit @ dicicah bersama roti.

No comments:

Post a Comment