BAHAN-BAHAN :
500g kepak, kaki, hati dan pedal ayam (potong kecil)@ bahagian bertulang yang lain
1 kotak santan
air secukupnya
3 biji tomato hijau (hiris)
5 tangkai cili hijau (hiris)
1 labu bawang besar (hiris)
secekak kacang panjang (potong pendek)
putik jagung (hiris nipis, jika ada)
1 asam keping
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sehiris kunyit hidup
sehiris lengkuas
3 batang serai
segenggam penuh cili api
sebesar ibu jari belacan
2 tbsp taucu
1tsp udang kering @udang basah(lebihkan)
CARA-CARA:
Panaskan secukupnya minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Tambahkan santan, air dan asam keping.
Renihkan sehingga kuah sedikit pekat.
Rasa dahulu kuah sebelum memasukkan bahan perasa.
Perasakan secukupnya.
Kemudian masukkan kacang panjang, tomato, bawang dan cili hiris.
Gaul rata.
Setelah kacang agak layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
**masakan ni mesti ada kombinasi pedas, manis, masin. Pedas mesti lebih**
No comments:
Post a Comment