Monday, August 22, 2016

Asparagus dan kincam goreng belacan


 BAHAN-BAHAN :
10 batang asparagus 
1 paket kecil kincam (lily buds)
1 biji lada benggala kuning
8 biji tomato ceri (belah 2)
2 ekor sotong (hiris bulat)
4 ekor udang sederhana
sos tiram secukup rasa
garam, gula
minyak untuk menumis

TUMBUK KASAR :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
sebesar ibu jari belacan

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk hingga garing dan terbit bau.
Masukkan udang dan sotong.
Masak hingga kecut.
Kemudian masukkan kincam, asparagus dan juga kapsikum.
Gaul rata.
Tambahkan sos tiram, garam dan gula secukupnya.
Akhir sekali masukkan tomato ceri.
Sedia dihidangkan bersama nasi putih dan lauk pelengkap.

No comments:

Post a Comment