BAHAN-BAHAN ;
1 ekor ikan selayang @ kembung kecil (bakar kosong)
1/2 labu bawang besar saiz kecil
1 tsp lada hitam biji
2 batang serai (ketuk)
500 ml santan
2 ketul tauhu (potong 4)
1 tangkai cili merah (hiris kasar)
7 biji putik jagung (potong serong)
150g tauge (buang ekor)
sedikit kobis (hiris kasar)
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA:
Tumbuk isi ikan bakar bersama bawang dan lada hitam.
Masukkan santan ke dalam periuk.
Tambahkan bahan tumbuk, serai, putik jagung dan renihkan sehingga mendidih.
Kacau selalu.
Kemudian masukkan pula tauhu, bahan perasa dan kacau lagi.
Akhir sekali baru dimasukkan tauge dan cili merah.
Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment