Thursday, July 23, 2015

Sambal tumis bilis dan petai versi cili api



BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil petai
2 genggam ikan bilis (goreng garing)
secukupnya air asam
garam dan gula ikut citarasa
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
segenggam penuh cili api
4 tangkai cili merah

CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan hilang bau cili.
Masukkan air asam, garam dan juga gula secukup rasa. (garam sedikit sahaja kerana ikan bilis dah masin)
Masak hingga naik minyak.
Kemudian masukkan petai dan kacau sekejap.
Tutup api. 
Akhir sekali baru masukkan ikan bilis yang digoreng. 
Kalau suka ikan bilis yang rangup, masa nak makan baru digaul dengan sambal.


No comments:

Post a Comment