BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam (dipotong kecil)
3 biji kentang (kupas kulit, potong kecil)
2 batang serai (diketuk)
1 batang kulit kayu manis
5 biji pelaga
5 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 tangkai daun kari
4 tbsp serbuk kari daging BABA'S
sedikit serbuk lada hitam
1 tbsp kerisek
1 kotak santan Kara
sedikit air asam jawa
secukupnya air untuk kuah
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan juga bunga lawang hingga terbit bau.
Masukkan bahan kisar dan serai yang diketuk.
Masak hingga garing sedikit.
Tambahkan serbuk kari dan juga daun kari.
Masukkan sedikit air, kacau rata hingga menjadi pes.
Tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ayam.
Gaul rata dan tunggu sehingga air ayam kering.
Setelah itu, masukkan santan kotak, air asam, air secukupnya dan juga kentang.
Masak hingga mendidih.
Tambahkan kerisek, serbuk lada hitam dan garam juga gula secukup rasa.
Bila kentang sudah empuk, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Enak dimakan bersama roti jala...
No comments:
Post a Comment