900 g daging (hiris nipis dan rebus empuk)
3 tbsp rempah kurma
360 ml yogurt (laban)
secukupnya air rebusan
2 biji kentang (dadu besar)
1/2 labu bawang holland (dadu besar)
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 biji pelaga dan 3 kuntum cengkih
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
1/2 labu bawang holland
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA :
Panaskan minyak dan tumis rempah
tumis bersama rempah kurma
hingga wangi dan terbit minyak.
Tuangkan air rebusan dan biar mendidih
Tambahkan kentang dan juga daging
tumis bersama rempah kurma
hingga wangi dan terbit minyak.
Tambahkan kentang dan juga daging
tunggu sehingga kentang empuk baru dimasukkan garam dan juga gula. Tambahkan juga bawang yang telah didadu.
Masak hingga terbit minyak.
Masak hingga terbit minyak.
Setelah elok terbit minyak, masukkan yogurt dan kacau selalu.
Sesuaikan rasanya dan enak dimakan bersama nasi panas dan acar buah
Kalau nak pedas boleh masukkan beberapa tangkai cili hijau yang telah dikisar
Sesuaikan rasanya dan enak dimakan bersama nasi panas dan acar buah
Kalau nak pedas boleh masukkan beberapa tangkai cili hijau yang telah dikisar
semasa menumis......
salam mak cik
ReplyDeletemakcik masak Kurma daging beryogurt..sedap ni makacik makan dgn nasi arabic white rice..
sedapnya lauk masak kurma,akak suka
ReplyDeleteslm nasya...haaaa tu siap ngn step by stepnya...rajin
ReplyDeletesuka kurma aym..