Saturday, May 11, 2013

iKAN SIAKAP 3 RASA



 BAHAN-BAHAN :

  • 3 ekor ikan siakap saiz sederhana (di garam kunyit dan goreng)
  • sos cili dan sos tiram secukup rasa
  • sedikit air
  • garam dan gula
  • minyak untuk menumis
DIKISAR :

  • 3 ulas bawang besar
  • 1 labu 1/2 bawang putih
  • segenggam cili api
  • 1 pokok akar ketumbar
DIHIRIS HALUS :

  • 1 kuntum bunga kantan
  • 3 batang serai 
  • sedikit cili api (hiris kasar)
  • beberapa helai daun limau purut
DIPOTONG BAJI :

  • 2 biji tomato
  • 1 biji bawang besar
  • 4 keping nanas tin (dadu)



CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
  2. Kemudian masukkan sos-sos, sedikit air dan juga bahan hiris.
  3. Tambahkan garam dan gula mengikut citarasa.
  4. Setelah kuah mendidih dan terbit minyak, masukkan pula tomato, bawang besar dan juga nenas manis. Jika suka sedikit masam bolehlah perahkan limau kasturi.
  5. Cedok kuah atas ikan.
  6. Lebih enak jika ditabur dengan daun ketumbar sebelum dimakan...

No comments:

Post a Comment