iKAN SIAKAP 3 RASA
BAHAN-BAHAN :
- 3 ekor ikan siakap saiz sederhana (di garam kunyit dan goreng)
- sos cili dan sos tiram secukup rasa
- sedikit air
- garam dan gula
- minyak untuk menumis
DIKISAR :
- 3 ulas bawang besar
- 1 labu 1/2 bawang putih
- segenggam cili api
- 1 pokok akar ketumbar
DIHIRIS HALUS :
- 1 kuntum bunga kantan
- 3 batang serai
- sedikit cili api (hiris kasar)
- beberapa helai daun limau purut
DIPOTONG BAJI :
- 2 biji tomato
- 1 biji bawang besar
- 4 keping nanas tin (dadu)
CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar hingga garing.
- Kemudian masukkan sos-sos, sedikit air dan juga bahan hiris.
- Tambahkan garam dan gula mengikut citarasa.
- Setelah kuah mendidih dan terbit minyak, masukkan pula tomato, bawang besar dan juga nenas manis. Jika suka sedikit masam bolehlah perahkan limau kasturi.
- Cedok kuah atas ikan.
- Lebih enak jika ditabur dengan daun ketumbar sebelum dimakan...
No comments:
Post a Comment