Rebus tenggiri dan sawi
BAHAN-BAHAN :
- 4 keping ikan tenggiri
- 2 pokok sawi (potong kecil)
- 2 batang serai (ketuk)
- 1biji tomato (potong 4)
- 1 tangkai cili merah (hiris)
- 2 ulas bawang putih (hiris)
- 1/2 biji bawang besar (hiris)
- 2 inci halia (ketuk)
- serbuk pati ikan bilis secukup rasa
- garam
- air secukupnya
- sedikit spray oil
CARA :
- Panaskan periuk dengan sedikit spray oil. Masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan juga serai. Kacau hingga wangi.
- Masukkan air, ikan dan juga bahan lain kecuali sawi, masak hingga mendidih dan ikan masak.
- Setelah itu bolehlah tambahkan sawi dan masak hingga sawi layu
- Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.
.
No comments:
Post a Comment