Wednesday, May 16, 2012

Rebus tenggiri dan sawi

BAHAN-BAHAN :

  1. 4 keping ikan tenggiri
  2. 2 pokok sawi (potong kecil)
  3. 2 batang serai (ketuk)
  4. 1biji tomato (potong 4)
  5. 1 tangkai cili merah (hiris)
  6. 2 ulas bawang putih (hiris)
  7. 1/2 biji bawang besar (hiris)
  8. 2 inci halia (ketuk)
  9. serbuk pati ikan bilis secukup rasa
  10. garam
  11. air secukupnya
  12. sedikit spray oil
CARA :

  1. Panaskan periuk dengan sedikit spray oil. Masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan juga serai. Kacau hingga wangi.
  2. Masukkan air, ikan dan juga bahan lain kecuali sawi, masak hingga mendidih dan ikan masak.
  3. Setelah itu bolehlah tambahkan sawi dan masak hingga sawi layu
  4. Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.
.

No comments:

Post a Comment