Sunday, January 8, 2012

UDANG GORENG ASAM


BAHAN-BAHAN :
10 ekor udang bersaiz besar (dibuang urat tengah dan dibersihkan)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 biji cili merah dan cili hijau (dihiris)
1 sdb bawang merah kisar
segenggam asam jawa (dibancuh bersama sedikit air)
kicap manis secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali kemudian masukkan bawang kisar dan masak hingga naik bau dan garing.

Tambahkan udang, pati asam jawa pekat dan juga kicap manis secukupnya.

Kacau rata dan masak hingga udang kecut. Tambahkan garam dan gula secukupnya.

Sebelum diangkat, masukkan bawang dan cili yang telah dihiris.

Gaul rata dan 

sedia dihidangkan.


6 comments:

  1. AS-SALAM nasya
    WAHH!! sedap udang tu.. menu yg menyelerakn..

    ReplyDelete
  2. terima kasih banyak2 en shaiful, en Ady dan juga Orchid sbb sudi singgah dapur Nasya he..he..
    menu orang malas sebenarnye pasal dah xlarat nak bawak perut...kuangx3
    yang penting sedap dan xpedas..xyah masak lauk lain dah utk anak2...ha...ha...

    ReplyDelete
  3. rajinnya Nasya, siap step by step lagii..:)

    ReplyDelete
  4. Apa khabar Sofea....tima kasih sudi jenguk dapur N asya. Mmmm sebenarnya untuk rujukan anak bujang dan juga suami yg xberapa pandai masak. Senang nanti bila dalam pantang...ha...ha...ha....

    ReplyDelete