Friday, January 13, 2012

AYAM PINDANG KICAP


BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
air asam jawa secukupnya
kicap manis kipas udang
3 helai daun limau purut
2 batang serai (diketuk)
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis 
air secukupnya untuk kuah

DIKISAR :
2 ulas bawang putih
1 biji sederhana bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji cili merah

CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk, tumiskan bahan yang telah dikisar hingga wangi.

masukkan serai yang telah diketuk dan masak lagi hingga pecah minyak.

masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan sedikit garam pada langkah ini.

Masak hingga ayam kecut.

Setelah itu, tambahkan air asam, air dan juga kicap manis secukupnya. Didihkan lagi hingga ayam empuk.

Sebelum diangkat masukkan daun limau yang telah dicarik-carik. Rasa asam garamnya. Jika perlu boleh tambahkan sedikit garam dan juga gula.

Tutupkan api dan sedia

diangkat dan 

dihidangkan  bersama

nasi panas, ikan gelama jeruk dan tak lupa sambal belacan......


2 comments:

  1. Kak Noor tak pernah masak pindang. Nampak sedap dan menyelerakan. Masakan negeri mana ye pindang ni? Kak Noor selalu confuse antara masak singgang dengan pindang. Mohon kongsi resepi ini dalam blog Kak Noor ye. Nak cuba masak dan tambahkan koleksi resepi.

    ReplyDelete
  2. makasih bebanyak k noor sbb sudi jengah dapur Nasya yang serba kekurangan nie...Nasya pun agak confuse gak setau Nasya pindang nie sesuai sangat untuk lauk orang sakit..ha..ha..ha..
    K Noor xperlu minta izin untuk kongsi resepi...halal K Noor...terima kasih juga sbb sudi mencuba...
    semoga perkenalan kita berpanjangan ya K Noor...

    ReplyDelete