Friday, October 28, 2011

Mi lada hitam gaya Nasya

BAHAN-BAHAN :

  • 2 paket mi kuning (dicelur sebentar dan ditoskan)
  • 15 ekor udang saiz sederhana
  • 20 biji bebola ikan (saiz besar)
  • 4 sdb sos cili @ lebih
  • 2 sdb sos tomato
  • 2 sdb sos tiram
  • 1 senduk kicap cair
  • 5 gelas air
  • 1 labu bawang putih + 1 1/2 sdb lada hitam (ditumbuk)
  • sedikit garam
  • sawi bunga secukupnya
  • limau kasturi secukupnya
  • daun sup dan daun bawang (jika suka)
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang putih dan lada hitam hingga garing. Kemudian masukkan udang dan sos-sos.
  • Setelah itu bolehlah dimasukkan air dan juga bebola ikan. Biarkan mendidih. Rasa kuahnya. Masakan ini mesti ada rasa pedas, masam dan manis yang seimbang. Jika kurang, boleh tambahkan sos-sos ikut selera anda.
  • Sebelum di angkat masukkan sawi. Angkat sebelum sawi layu.
  • Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment