Mi lada hitam gaya Nasya
BAHAN-BAHAN :
- 2 paket mi kuning (dicelur sebentar dan ditoskan)
- 15 ekor udang saiz sederhana
- 20 biji bebola ikan (saiz besar)
- 4 sdb sos cili @ lebih
- 2 sdb sos tomato
- 2 sdb sos tiram
- 1 senduk kicap cair
- 5 gelas air
- 1 labu bawang putih + 1 1/2 sdb lada hitam (ditumbuk)
- sedikit garam
- sawi bunga secukupnya
- limau kasturi secukupnya
- daun sup dan daun bawang (jika suka)
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang putih dan lada hitam hingga garing. Kemudian masukkan udang dan sos-sos.
- Setelah itu bolehlah dimasukkan air dan juga bebola ikan. Biarkan mendidih. Rasa kuahnya. Masakan ini mesti ada rasa pedas, masam dan manis yang seimbang. Jika kurang, boleh tambahkan sos-sos ikut selera anda.
- Sebelum di angkat masukkan sawi. Angkat sebelum sawi layu.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment