Thursday, July 7, 2011

LELAKI YANG FAHAM BAHASA HAIWAN

RUMI pernah bercerita :
     Ada seorang lelaki yang memiliki beberapa ekor binatang ternakan, dan apabila dia mendengar bahawa Musa faham bahasa binatang, dia merayu Musa supaya mengajar ilmu itu kepadanya.
Setelah belajar, lelaki itu menggunakannya untuk memahami perbualan binatang ternakannya. Dia mendengar ayam jantan berkata kepada kuda, bahawa kuda akan mati tidak lama lagi. Lelaki itu segera menjual kudanya untuk mengelakkan kerugian.
     Beberapa ketika kemudian, dengan menggunakan ilmunya lelaki itu terdengar ayam jantan memberitahu anjing bahawa tidak lama lagi keldai akan mati. Jadi untuk mengelakkan kerugian, lelaki itu menjual keldainya.
Selepas peristiwa itu, sekali lagi ayam jantan berkata-kata dengan binatang yang lain.
Kata ayam jantan, hamba kepada lelaki itu akan mati tidak lama lagi. Dengan senang hati lelaki itu menjual hambanya supaya dapat mengelakan kerugian. Dia gembira dengan tindakannya dan menganggap inilah nilai ilmu yang ada padanya - untuk membantunya menguruskan kehidupan hariannya.
     Suatu hari, lelaki itu terdengar pula ayam itu berkata kepada anjing bahawa dia - tuan mereka, pula akan mati. Dalam ketakutan lelaki itu pergi menemui Musa dan meminta nasihat.
Kata Musa :"Sekarang anda boleh pergi jual diri anda pula."
Fahamilah ajaran cerita ini : Bahawa kebolehan memahami orang lain tidak berfaedah bagi mengisi keperluan kita yang paling besar - diri kita sendiri.
Anis Ahmad ibn al-Alawi

No comments:

Post a Comment