- 2 cawan beras
- 2 cawan air
- 1 cawan pati santan
- 3 helai daun pandan
- 3 hiris halia
- garam secukup rasa
BAHAN UNTUK SAMBAL UDANG :
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 1 cm belacan
- 400 gm udang saiz sederhana
- 1/2 biji bawang besar (hiris)
- 6 sdb cili kisar
- sekeping asam gelugur
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA MEMASAK :-)
- Panaskan minyak di dalam kuali tumis bahan yang dikisar dan belacan sehingga wangi dan garing. Tambahkan gula supaya warna sambal menjadi cantik. Masukkan udang dan asam gelugur masak hingga udang berubah warna. Masukkan garam secukup rasa dan bawang hiris. Kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment