- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 kg daging lembu (direbus empuk dan didadu)
- 100 gm bawang merah (dihiris)
- 20 gm bawang putih (dihiris)
- 70 gm tomato puri
- 1/2 liter santan
- 100 ml minyak masak
- 2 sdb minyak sapi
- garam secukup rasa
- Bahan Kisar :
- 50 gm buah tomato
- 300 gm bawang merah
- 10 gm jintan manis
- 10 gm jintan putih
- 50 gm halia
- 5 gm kunyit
- 5 gm serbuk lada hitam
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Perap daging bersama bahan yang telah dikisar selama 1 jam.
- Panaskan minyak bersama minyak sapi, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing.Kemudian masukkan tomato puri dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih seketika dan kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.Gaul hingga mesra.
- Masukkan santan dan biarkan mendidih.Masak sehingga kuah menjadi pekat dan daging empuk.
- Sedia dihidang.
Wednesday, March 9, 2011
daging masak "arab"
SUMBER : MAJALAH RASA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalamualaikum....sedapnya.
ReplyDelete