BAHAN-BAHAN :
Segenggam ikan bilis (basuh bersih, tos)
1 labu bawang besar saiz kecil (hiris)
2 papan petai (belah 2, jika suka)
4 Tbsp penuh cili giling PUTERI
garam bukit/gula secukup rasa
1/2 c minyak
DIKISAR :
2 labu bawang besar (saiz sederhana)
sebesar ibu jari belacan
sedikit air
CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan cili giling dan juga sedikit gula.
Tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dibersihkan.
Masak sehingga bilis lembut.
Tambahkan petai, bawang hiris dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Berhati-hati semasa memasukkan garam kerana pes cili PUTERI sudah mengandungi garam dan air asam jawa.
Setelah agak sebati dan petai lembut bolehlah dimatikan api dan sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment