BAHAN-BAHAN :
260g kangkung (1 mangkuk medium)
300g keledek (300g, kupas kulit)
130g sayur cekak manis (1 mangkuk kecil)
1 paket cendawan enoki (100g)
2 liter air tapis
2 Tbsp budu
1 1/2 Tbsp garam kasar (rata)
DITUMBUK :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
1 inci belacan
lada hitam (secukup rasa)
CARA-CARA :
Jerang air bersama bahan tumbuk dan juga keledek yang telah dipotong.
Masak sehingga mendidih dan keledek lembut.
Masukkan kangkung, cekak manis dan juga cendawan.
Tambahkan budu dan juga garam kasar.
Biarkan mendidih sekali lagi.
Rasa apa yang kurang.
Setelah sayuran lembut bolehlah dimatikan api dan dihidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan bakar.
No comments:
Post a Comment