Anak-anakku

Loading...

Thursday, May 16, 2013

kISAH SI PEMANDI MAYAT....

Tangan Si Pemandi Mayat Terlekat Di tuttttt Si Mati...

Pada zaman Imam Malik, terdapat seorang wanita yang sangat buruk akhlaknya. Dia selalu tidur bersama lelaki dan tidak pernah menolak ajakan lelaki. Sehinggalah tiba pada hari kematiannya. Ketika dia dimandikan oleh seorang wanita yang memang kerjanya memandikan mayat, tiba-tiba tangan si pemandi mayat itu terlekat pada kemaluan wanita pelacur itu.

Semua penduduk dan ulama' gempar akan hal itu. Mana tidaknya, tangan si pemandi mayat terlekat sehingga semua orang di situ mati akal untuk melepaskan tangannya dari mayat wanita terbabit. Terdapat 2 cadangan untuk menyelesaikan masalah itu. Pertama, memotong tangan wanita pemandi mayat tersebut dan kedua tanam kedua-dua wanita itu sekali gus.

Akhirnya, mereka memutuskan untuk meminta pendapat daripada Imam Malik. Imam Malik bukan calang-calang orang yang memberi fatwa. Pernah ada satu ketika, Imam Malik mendapat 40 pertanyaan, tetapi yang dijawabnya hanyalah 5. Ini menunujukkan akan berhati-hatinya dan betapa sensitifnya beliau dalam isu agama. Imam Malik bertanya kepada wanita si pemandi mayat itu bahawa adakah dia berkata apa-apa kepada si mati semasa memandikannya.

Wanita pemandi mayat itu berkata bahawa dia ada mengatakan kepada si mati sewaktu membersihkan tubuhnya:
"Berapa kalilah tubuh ini telah melakukan zina".
Imam Malik berkata "kamu telah menjatuhkan Qazaf (tuduhan zina) pada wanita tersebut, sedangkan kamu tidak mendatangkan 4 orang saksi. Maka kamu harus dijatuhkan hukuman hudud 80 kali sebatan kerana tidak mendatangkan saksi." Selepas wanita pemandi mayat itu dikenakan hukuman 80 sebatan maka terlepaslah tangannya dari mayat tersebut.

Silalah share kisah ini supaya kita mendapat manfaat sama2.

Oleh itu kita sentiasa kena jaga lidah kita jangan sembarangan buat fitnah atau bersangka buruk..kuasa Allah Taala mengatasi segala2nya..

2 comments:

 1. as-salam makcik nasya
  betul tu makcik..kita kena jaga lida dan mulut kita..kalau tidak kerana mulut badan binasa ... kan makcik nasya? slmt pagiiiiiiiiiiiiii..

  ReplyDelete
  Replies
  1. wslm pakcik....awal;nya pakcik bangun hu..hu...betul tu apa yg pakcik ckp tuu..makcik setuju sesangat:P

   Delete