- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 5 ekor ikan saiz kecil
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 cm kunyit (dikisar)
- 1 cm lengkuas (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 sdb cili boh
- 1 1/2 gelas air
- 20 ml kicap manis
- 5 tangkai daun limau purut (dicarik-carik)
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- air asam jawa secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sdb minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, cili boh dan serai hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan air, tomato dan tunggu hingga air mendidih.
- Masukkan ikan, kicap, air asam dan bahan perasa.Masak sehingga mendidih dan jangan lupa masukkan daun limau purut.
- Bolehlah dihidangkan.
Monday, March 21, 2011
ikan pindang kicap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment